Lena & Peppe_Fotograf Pia Gyllin9.jpg

Kallsvettigt – och så nyttigt

Ni vet när man gör något man tycker är läskigt och kul på samma gång? Så var det för mig när jag åkte till Stockholm för att gå en heldagskurs i Moment design, alltså den teknik som jag använder mig av vid mina fotograferingar. Ni vet ju att jag brukar upprepa att det inte kommer att bli några uppmaningar att titta in i kameran – för det blir verkligen inga levande och härliga bilder på det sättet – och genom den här tekniken har jag hittat ett sätt att slippa den där stela och obekväma känslan som annars kan inträffa när det åker fram en kamera. 

För jag fattar alltför väl hur ni känner. Jag har också varit med om alltför många träiga skolfotografer som instruerade en att sitta på snedden åt det hållet och vrida huvudet åt det andra och i princip tårna åt det tredje. Med Moment design får man också instruktioner, men de rör absolut inte åt vilket håll era knäskålar pekar. Familjer får leka och utföra "uppgifter" tillsammans, och par får också små uppgifter – men mer av det pratiga sorten. Allt för att ni ska glömma bort att kameran är där. Så det finns absolut inget behov av att öva på poser framför spegeln inför en fotografering med mig. 

 

“Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like.”

– David Alan Harvey

 

Kursen innehöll både teori och praktik, och jag fick coachning av en av få lärare i Moment design som finns i Sverige – vilket bland annat innebar att hon stod och analyserade mig under en fotografering. Och helt plötsligt hade jag glömt allt vi gått igenom tidigare på dagen, allt jag kunnat fram tills kursen och i princip allt i hela världen. Snacka om kortslutning! Men så nyttigt det var ändå. Jag lärde mig massor och jag kommer att kunna använda mig av mina utökade kunskaper (för nu har minnet återvänt igen) på mina fotograferingar med er. 

Mina modellen på kursen var de blivande föräldrarna Leena och Peppe som fick berätta om sina förhoppningar för sin lilla flicka. Beräknad förlossning var tre (!) dagar efter vår fotografering, så jag och kursledaren skämtade om att ifall det hela drog igång där och då fick vi väl agera förlossningsfotografer istället. Men, inget vatten gick och Leena och Peppe fick en stund för sig själva innan deras finsk-italienska lilla bebis kom till världen. 

Comment