Det föds enligt Socialstyrelsen ungefär 115 000 barn i Sverige varje år. Ungefär dubbelt så många föräldrar är så stolta så att de nästan spricker över den nya familjemedlemmen – och många vill försöka bevara den där första ljuvliga tiden genom en fotografering. Vissa hör av sig till mig och undrar om jag gör nyföddfotografering. Och jag svarar ja – och nej.

Låt mig förklara. De senaste åren har det blivit allt populärare med så kallad poserad eller traditionell nyföddfotografering. Enkelt kan man säga att det handlar om en stil där bebisen helst ska sova under sessionen för att kunna läggas i olika positioner, ofta med någon form av rekvisita på eller runt sig. Den här typen av foton gör jag inte. Det är en konstform jag har stor respekt för, men det är helt enkelt inte min stil. Samma som att man gillar olika typer av inredning: jag tycker att retro är jättefint, men ni hittar ingen teak eller stringhyllor i mitt hem. Två "gurus" på poserad nyföddfoto är Kelly Brown och Julia Kelleher, så kolla in dem för att få en klarare bild av vad som menas (klicka på deras namn för att komma till respektive hemsida). 

Så vad är det då jag gör om jag inte gör som dem? Tänk bort rekvisitan och att det lilla knytet ska läggas i en pose som den inte själv kan lägga sig i. Istället får bebisen se ut som den gör och ligga som den vill. Kravet på att fotograferingen bör ske inom två veckor från födseln finns heller inte här (många har hört att det är så vid poserad fotografering och det handlar om bebisen sover mer och tyngre under den perioden, vilket i princip är ett måste för att man ska kunna genomföra de olika poserna). Vid en session med mig kan bebisen vara både vaken eller sova (och er bebis kommer att göra både ock om den är som alla andra), jag fotograferar som det händer. Gallskrik, matpauser, blöjbyten och avbrott för lite nappsnuttande förekommer också frekvent och är inget problem. Jag fotograferar er antingen i min studio eller i ert hem. Dessa två varianter ger lite olika känsla i bilderna – i studion blir det lite mer formellt och hemma blir det mer lifestyle – så det beror på vad man gillar bäst vad man väljer. 

De första veckorna i er bebis liv kommer inte igen. Vill ni göra en fotografering under den perioden får ni fundera över vilken stil som passar er bäst: hur vill ni se bilderna på ert lilla underverk år efter år? Allt handlar om tycke och smak och det ska kännas som ER, det är det allra viktigaste.

 

I studion

Så här kan det se ut när jag fotograferar nyfödda med föräldrar i studion:

Edward08 sv.jpg
Vilhelm_Fotograf Pia Gyllin21.jpg
frökenkrohn17sv.jpg
Ludwig024.jpg
Edward44 sv.jpg
Vilhelm_Fotograf Pia Gyllin72.jpg
Frej_Fotograf Pia Gyllin21.jpg
Vilhelm_Fotograf Pia Gyllin18 (kopia).jpg
Frej_Fotograf Pia Gyllin25.jpg
Vilhelm_Fotograf Pia Gyllin57.jpg
inez05 kopiera (kopia).jpg
Frej_Fotograf Pia Gyllin45.jpg

 

Hemma hos er

Fotograferar vi i ert hem kan det se ut ungefär så här. Här besökte jag nyblivna föräldrarna Linn och Marcus i deras nya hem. Läs om Linns upplevelse på hennes blogg Tiingelinn där hon skriver om livet som ung mamma.

Tindra_Fotograf Pia Gyllin05.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin43.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin45.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin53.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin56.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin59.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin73sv.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin76.jpg
Tindra_Fotograf Pia Gyllin86.jpg

Comment