En av mina favoritfoton att ta på en bröllopsdag är detaljbilder på ringarna. Extra kul är det när det finns en speciell historia bakom ringarna. I år har jag haft ärvda ringar, flera nersmälta ärvda ringar som bildar en ny, "stand in-ringar" i väntan på att gravida brudfingrar ska återgå till vanlig storlek – och två helt egendesignade ringar. Både Ellinor och Louise valde att sätta sin egen prägel på sina ringar.

"Jag har labb-odlade smaragder i min ring!"

Louises ring har starka färger – precis som hennes personlighet. Så här berättar hon om hur hennes drömring kom till:

"Jag ville göra något med lite mer miljötänk också och inte köpa en helt nyproducerad ring. Jag ville ha smaragder och först letade jag efter begagnade stenar, men smaragder är väldigt ömtåliga och går lätt sönder när man försöker sätta om dem i en ny ring. Då hittade jag ett företag som tillverkar stenar i ett labb. Kemisten i mig blev helt lyrisk! Så jag har labb-odlade smaragder i min ring."

Louise&Erik_Fotograf Pia Gyllin251.jpg

Företaget som Louise hittade var amerikanska Chatham vars hemsida du ser här. Processen går till så att man i ett speciallabb lägger samman de material som ingår i den ädelsten man vill tillverka. Under högt tryck och temperaturer runt 1100 grader låter man sedan materialen "växa till sig" till att bli en sten som sedan kan slipas till önskad form. Beroende på vilken sten det handlar om tar processen mellan sex och tolv månader. 

"Rent optiskt och fysikaliskt är stenarna samma som de man tar från gruvor, men utan den smutsiga baksidan med gruvindustrin."

Louises ring är i rött guld. De två labb-smaragderna flankeras av flera små diamanter på yttersidorna och en större diamant i mitten. 

"De är från en pantbank. Jag ville inte ta nya diamanter heller med tanke på allt man hör om hur de utnyttjar barnarbetare och påverkar miljön negativt med hela stenindustrin. Då tänkte jag att det var bättre att köpa stenar som redan var "använda" förut i en annan ring."

Louise hade kontakt med en guldsmed i dåvarande hemstaden Linköping, Johan Lindh på Vigsel och design.

"Jag hade en idé om vad jag ville ha redan från början, så jag talade om för honom hur jag tänkt mig och så ritade han upp en ring utifrån det. Han var jätteduktig och berättade hur man kunde göra för att det skulle bli snyggast och vilka storlekar jag skulle köpa för att de skulle passa bra ihop. Då blev det enklare för mig att leta eftersom jag visste exakt vad jag var ute efter."

"Det är tre olika fattningar: diamanten i mitten har klofattning, smaragderna har bezel-fattning och diamanterna på sidorna är nedsänkta i ringen. Sedan hade jag sett en annan ring som hade en evighetsåtta i fattningen om man tittade från sidan, så det har jag en under den stora diamanten. Det var jätteroligt att sätta sin egen prägel på ringen. Jag rekommenderar alla att "go for it"! Och om man inte väljer nya stenar kan det bli betydligt billigare. När guldsmeden värderade ringen sa han att jag betalat ungefär hälften mot vad jag hade behövt göra om jag tagit nya stenar." 

Louises förlovningsring: slät ring i rött guld från butik.

Louises vigselring: rött guld med smaragder och diamanter. Design av Louise själv och Johan Lindh på Vigsel och Design www.vigselochdesign.se.

 

"Hon sa att man får göra precis som man vill – så det gjorde jag!"

Ellinor gillar klassiskt med en liten twist. Och när det kommer till ringarna: gärna lite bling. Hon gick tvärtemot den vanligare svenska seden att ha en lite enklare förlovningsring och sedan en mer utsmyckad vigselring. Ellinors förlovningsring är därför en fantastiskt kreation som tar för sig. Den är designad av Jenny Fors på Jewellery by Jenny. Den är i rött guld och har en rosa morganit med tre diamanter på varje sida.  

Ellie&Jens_Fotograf Pia Gyllin044.jpg

Så här säger Ellinor om hur hennes dröm om den perfekta förlovningsringen gick i uppfyllelse:

"Jag hade alltid drömt om en sådan här ring och när vi förlovade oss frågade jag guldsmeden om man inte behövde ha en slät ring. Hon sa att man får göra precis som man vill – så det gjorde jag! Då, 2012, var det inte alls vanligt att man hade en sådan förlovningsring och många blev förvånade. Nu tycker jag att det känns som att det blivit mer vanligt."

Först letade Ellinor efter en färdig ring hos otaliga juvelerare, men hittade ingenting som liknade det hon föreställt sig. Istället började hon leta designers på nätet.

"Då hittade jag en guldsmed i Stockholm. Han skickade bilder på olika ringar för att se om det var en liknande stil jag var ute efter. Sedan visade det sig att alla de ringar jag gillade var gjorda av hans dotter som också är guldsmed, så då kom vi fram till att det nog var bättre att hon gjorde ringen! Vi åkte till Stockholm där Jenny ritade upp ringen i ett dataprogram utifrån mina önskemål. Jag visste ingenting om sådant här egentligen, bara att jag ville ha en rosa sten. Jag tycker väldigt mycket om rosa! Från början sa jag att jag ville ha tre stenar: en större i mitten och två mindre på sidorna, men Jenny föreslog att vi skulle ha tre mindre på varje sida så att de gick ner lite längre på fingret."

Sex veckor tog det från att Ellinor och Jenny kommit fram till en design till att ringen var färdig. 

"Det kostar lite mer att göra det här hos någon, men det är ett helt annat hantverk. Man förstår ju hur mycket arbete det är. Och det är en handgjord ring till skillnad från en ring som är tillverkad av en maskin, det känns mer speciellt. Det är ingen annan i hela världen som har exakt en sådan ring eftersom den inte går att köpa någonstans. Det känns roligt att ha något som sticker ut och som verkligen känns som jag!"

När det var dags för bröllop försökte Ellinor hitta en färdig ring som passade ihop med hennes specialdesignade förlovningsring, men fick återigen ge upp. Då åkte hon till Smyckestudion i Degerfors där en halvalliansring med klofattning skapades. 

"Han var jättenoga med att mäta diamanterna i förlovningsringen så att de i vigselringen skulle vara lika stora. Det var roligt att köpa en ring där eftersom han var så duktig och hade ett sådant öga för vad som skulle passa bra ihop."   

Ellinors förlovningsring: Rött guld med en rosa morganit och flera diamanter. Design av Jenny Fors/Jewellery by Jenny www.jewellerybyjenny.se

Ellinors vigselring: Rött guld med diamanter (halvallians). Design av Smyckestudion www.smyckestudion.se.

 

ulrika&peter124.jpg

För fler tips på hur du väljer den perfekta ringen, titta på Aurum forums checklista här. Och vill ni se några riktiga blingiga ringar, kolla in de här 17 kändisringarna

Medan du planerar vidare inför det kommande bröllopet – och ringarna i synnerhet – tänk på att rådet från Jenny Fors gäller alla delar av er dag: man FÅR göra som man vill. De är ju er dag och ingen annans.

 

 

 

Comment