Vilka olika sorters typsnitt finns det och vad är skillnaden mellan dem?

 

Även om du inte är någon typsnitts-nörd har du säkert noterat att det finns tusentals sätt att uttrycka stil genom typsnitt. Ett typsnitt ger en superfeminin och romantisk känsla, medan ett annat närmast skriker åt dig och kräver uppmärksamhet.

 

De vanligaste typsnitts-sorterna man väljer mellan när det gäller stora stycken med text som behöver ha god läsbarhet är serifer och sans serifer.

 

Serifer

Typsnitt som går under samlingsnamnet serifer (även kallade antikvor) har enkelt förklarat dekorativa streck upptill och nertill på varje bokstav, nästan som små ”fötter”. Det är dessa små streck som heter serifer och som gett typsnittssorten sitt namn.

När romarna började hugga in sina texter i sten var det serifer som användes, och denna typsnitssort har än i dag en mer traditionell stämpel än exempelvis sans serifer.
Serif-typsnitt används gärna i formella och eleganta sammanhang.

Serifer har traditionellt ansetts som mest läsvänliga i tryckt text, vilket är anledningen till att i princip varenda tidning du läser använder sig av serifer i brödtexten (den stora textmassan). Tidigare hävdade man även att serifer var mer lättlästa även digitalt, men den åsikten har numera försvunnit i och med att våra skärmar blivit så pass bra.

Exempel på vanliga serifer:

 
 

Sans serifer

Typsnitt som räknas som sans serifer (även kallade linjärer och i vissa fall grotesker) har inga små fötter. Namnet kommer från franskan där ”sans” betyder just ”utan”. Sans serifer är således ”utan serifer/steck/fötter”.

Sans serifer anses mer moderna än serif-typsnitten. Deras historia är lite yngre än serifernas: sans serifer började användas i mitten av 1800-talet, men blev inte populära förrän på 1920- och 30-talen.

Sans serif-typsnitt används när man vill ha en ren och modern känsla.

Exempel på vanliga sans serifer är:

 

Nu har vi gått igenom de typsnitt man oftast använder till den största massan text, men det finns ju fler sorter att välja på för att piffa till det hela. Då pratar vi om slab serifer och skripter.

Slab serifer

Typsnitt som går under samlingsnamnet slab serifer (även kallade mekaner eller egyptienne) är, som man kan misstänka av namnet, nära besläktade med vanliga serifer. Skillnaden är att en slab serif har en större kontrast mellan de tjocka och de tunna strecken i varje bokstav jämfört med en vanlig serif.

Slab serifer är vanliga i reklam i och med att typsnittet verkligen tar plats. Det är ingen liten blyg viol som smyger obemärkt förbi. Slab serifer bör därför användas med måtta eftersom för långa stycken med denna typ av text blir oerhört jobbiga att läsa.

 

Exempel på slab serifer är:

 

Skripter

Typsnitt som går under samlingsnamnet skripter (även kallade handstilstypsnitt) försöker alla efterlikna en handskriven text. De följer inte samma raka baslinje som exempelvis serifer, utan ser mer oregelbunda och handgjorda ut.

Här hittar du de mer konstnärliga typsnitten som ofta ses på bröllopsinbjudningar – eller i alla lägen du vill ha en lite mer kreativ touch på din layout.

Exempel på skripter är:

 
 

Det var slutet på snabbkursen i typsnittssorter. Lycka till med väljandet av dina egna favoriter!

Vill du vara säker på att du inte väljer ett “olagligt” typsnitt kan du läsa mer här.

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen

 
Föregående
Föregående

Hur du får till bäst ljus när du fotograferar inomhus

Nästa
Nästa

När, var och hur använder man bindestreck?